Beslenme yasamin her döneminde önemlidir. Büyümenin en hizli oldugu evrelerden bebeklik döneminde beslenme ayri bir önem tasimaktadir. Dogumdan iki yasin sonuna kadar devam eden dönem, çocuklarda büyüme-gelismenin en hizli oldugu yasama saglikli baslangiç için en kritik dönemdir. Çocukluk çagi hastaliklarinin en önemli ölüm nedenlerinden biri olan büyüme geriligi, bazi vitamin ve mineral eksiklikleri ile ishaller en sik 0-2 yas grubu çocuklarda görülmektedir. Büyümenin en hizli oldugu bu dönemde olusan büyüme geriliginin iki yas sonrasinda düzeltilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle, süt çocugu ve küçük çocuklarin beslenmesiyle ilgili aliskanliklarin bu dönemde kazandirilmasi ve annelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Bir toplumun gelecegi saglikli bireylerin varligi ile süreklidir. Çocuklarin saglikli olarak dünyaya gelmesi ve yetismesi için annelerin gebe ve emziklilik döneminde, fetal gelisme, süt yapimi, besinlere olan gereksinmelerinin artmasi ve buna bagli olarak yeterli ve dengeli beslenmeleri ve sagliklarini korumalari konusunda bilinçlendirilmeleri gereklidir.
Yenidogan bir bebek için en uygun besin ANNE SÜTÜ’dür. Anne sütü bebegin saglikli olmasi, tüm besin ögeleri gereksinmelerini karsilamasi, kolaylikla sindirilebilmesi ve enfeksiyonlara karsi korumasi açisindan yeri doldurulamaz bir besindir. Yenidogan bir bebege ILK 6 AYLIK dönemde SADECE ANNE SÜTÜ verilmelidir.
SADECE ANNE SÜTÜ (Bebegin aylara göre büyümesi izlenmelidir)